Keresés

Pályázatok

Van jobb ötletünk!

 

napkolektor-napelem-energiaárak

Hírlevél

Facebook

joomla template

napkollektorok kiválasztásának szempontjai

A napkollektorok legelterjedtebb alkalmazási területei: használati-melegvíz készítés, szabadtéri vagy fedett medencék fűtése, épületek kiegészítő fűtése. Eltérő felhasználási területek eltérő üzemmódokat jelentenek, ezáltal más-más követelményeket támasztanak a napkollektorokkal szemben.

Szabadtéri medencék fűtése

Szabadtéri medencék fűtésére nyáron legjobb hatásfoka - alacsony optikai veszteségei miatt - a lefedés nélküli napkollektornak van. Mivel nyáron a napkollektorok közepes hőmérséklete nem sokkal magasabb a környezeti levegő hőmérsékleténél (a levegő hőmérséklete körülbelül 25-32°C), a medence vizének hőmérséklete 24-28°C, ezt 35-40°C-os napkollektor tudja fűteni. A többi, tehát a szelektív, nem szelektív és a vákuumos síkkollektorok hatásfoka ebben az üzemmódban 80% körüli. Nagy reflexiója miatt legrosszabb hatásfoka ekkor a vákuumcsöves napkollektornak van.
Szabadtéri medencék fűtésére gyártják tehát elsősorban az egyszerű, viszonylag olcsó, lefedés nélküli napkollektorokat. A lefedéssel készült napkollektorok nagyobb teljesítménye borultabb, hidegebb napokon érvényesül leginkább, nyári medencefűtés esetén ezekkel a napkollektorokkal pusztán ~15%-al nagyobb teljesítmény nyerhető. Ebben az üzemmódban nem érvényesül a vákuum jobb hőszigetelő képessége, a vákuumcsöves napkollektor alacsony optikai hatásfoka révén a szelektív napkollektoroknál rosszabb teljesítményt ad.

Egész éves használati-melegvíz készítés

napkollektor-melegvizkeszitesA napkollektorok leggyakrabban alkalmazott üzemmódja a használati-melegvíz készítés.
Melegvíz készítés során a napkollektorok hőmérséklete megközelítőleg 30-40°C-kal magasabb a környezeti levegőénél. Ebben az üzemállapotban a szelektív síkkollektorok és a vákuumos napkollektorok hatásfoka 60% körüli érték. 30-50% a nem szelektív napkollektorok hatásfoka, míg a lefedés nélküli napkollektoroké 15-25%.
Használati-melegvíz készítés tekintetében a vákuumos, valamint a nem vákuumos szelektív kollektorokkal hasznosítható napenergia között nincs mérvadó különbség. Egész éves üzem tekintetében a vákuumos napkollektorral megközelítőleg 10-15%-kal több napenergia használható fel. A szelektív kollektorokhoz képest nem szelektív kollektorokkal 20-25%-kal kevesebb a hasznosított hő mennyisége. Egész éves üzemű használati-melegvíz készítés céljára lefedés nélküli kollektor nem alkalmazható.

Fedett medencék egész éves fűtése

A napkollektoroknak használati-melegvíz készítésnél kedvezőbb üzemmódot jelent a fedett medencék egész éves fűtése. Ez azért lehetséges, mert a napkollektoroknak egész évben a viszonylag hideg medencét kell fűteniük. Ebben az üzemmódban kb. 5-10%-al érhető el jobb eredmény vákuumos kollektorokkal, mint szelektív kollektorokkal.
Épületek kiegészítő fűtése
Épületek fűtése esetén legjobb hatásfoka a vákuumcsöves és a vákuumos síkkollektornak van, ilyenkor jelentkezik a vákuum kiváló hőszigetelésének előnye. Ebben az üzemmódban a napkollektor és a környezeti levegő közötti hőmérsékletkülönbség 40-60°C, ugyanakkor a napsugárzás értéke általában 400-500W/m2. Elfogadható a hatásfokot produkálnak a szelektív síkkollektorok is. A nem szelektív kollektorok épületfűtésre már nem hasznosíthatóak.

A napkollektorok kiválasztásának egyéb szempontjai

Célszerű figyelembe venni a napkollektorok kiválasztásánál az árukon és a hatásfokon kívül a gyártó cég szervízszolgáltatásait és garanciális feltételeit is. Az egyes napkollektorok összehasonlítása csak a független, napkollektorok vizsgálatára szakosodott intézetek hitelesített vizsgálati jegyzőkönyvei alapján mérvadó. A jelentősebb gyártók elvégeztetik ezeket a vizsgálatokat és közzéteszik vásárlóik számára.