Keresés

Pályázatok

Van jobb ötletünk!

 

napkolektor-napelem-energiaárak

Hírlevél

Facebook

joomla template

A napelemes rendszerek

A napelem önmagában nem elég a termelt áram felhasználására. A napelemes rendszerek egyik típusa a hálózatra kapcsolt üzem másik a sziget üzem-re alkalmas napelemes rendszer.

 A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer:

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszert a napelemek, a  szükséges kábelek, a visszatápláló inverter és napelem szerelő keretek alkotják. Hálózatra kapcsolt üzemről abban az esetben van szó, amikor a napelemek által megtermelt energiát egy inverteren segítségével betápláljuk, vagy visszatápláljuk a hálózatba. A napelemen kívül kell ehhez egy ad-vesz mérő is, amivel mérni és elszámolni lehet a visszatáplált energia mennyiséget. .  Ezt a helyi áramszolgáltatótól lehet beszerezni, és kizárólag ő jogosult a beszerelésre. Ezáltal gyakorlatilag áramszolgáltatóvá válunk és a napelem által megtermelt energiát eladhatjuk az ELMŰ, az E-ON, az ÉDÁSZ, a DÉDÁSZ, stb. részére, aki csak a termelésünk és fogyasztásunk közötti különbséget fizetteti ki velünk. Az áramszolgáltató ugyanolyan áron veszi meg tőlünk a napelem által megtermelt energiát, mint amennyiért nekünk adja azt. Ha a napelem által megtermelt energia több, mint a vételezésünk, akkor a többletet az áramszolgáltató a vételezett ár 85%-áért veszi meg.

A sziget üzemű napelemes rendszer:

A sziget üzemű rendszer a napelemekből, a szerelő keretekből, kábelekből, a szükséges akkumulátor telepből, a töltés szabályzóból és az inverterből áll. A napelemek sziget üzemű működtetése során a villamos hálózatunk el van szigetelve a szolgáltatói hálózattól. A napelemekkel ekkor  közvetlenül egyenfeszültségű készülékeket üzemeltetünk illetve napelemes rendszer  töltésszabályzóján keresztül akkumulátort tölthetünk és az inverter segítségével a váltakozó feszültségű készülékeinket működtethetjük. Van olyan napelem rendszer is, ami hálózati üzemmódból áramszünet esetén átvált sziget üzemmódra.
Sziget üzemű napelemes rendszert akkor érdemes telepíteni, ha a villamos hálózatot a szolgáltatók nem tudják megfelelő áron biztosítani. Például ha többe kerülne valahová bevezetni az áramot, mint egy napelemes rendszert installálni. Önállóan a sziget üzemmódú napelemes rendszer sem lesz képes egész évbe ellátni egy háztartást, a téli hónapokban más energiaforrásra is kell támaszkodni. Gondoskodni kell a sziget üzem esetén is akkumulátorokról, azok töltéséről az év nagy részében napelemről. Az akkumulátorokat néhány évenete nem árt lecserélni.