Keresés

Pályázatok

Van jobb ötletünk!

 

napkolektor-napelem-energiaárak

Hírlevél

Facebook

joomla template

A napelemek típusai

A napelemeket három fő típusra szokás osztani. A napelemek e három típusa mind hatásfokukban, mind szerkezeti felépítésben eltérő.

Amorf napelem:

Az amorf napelem a legelterjedtebb típusú napelemek közé tartozik, mivel előállítása viszonylag olcsó. Ez a fajta napelem homogén megjelenésű, tagolatlan, egyetlen feketés színű kristályból áll. 4-6% közötti hatásfokával alulmarad a többi napelem típushoz képest. A kis hatásfoka miatt elhelyezése nagyobb felületet igényel. Az amorf napelem a közvetlen napfénynél jobban hasznosítja a szórt fényt. Élettartama 10 év körül van.

Monokristályos napelem:

A monokristályos napelem több cellából épül fel, ezeket a cellákat homogén kékes árnyalatú kristályok alkotják, és minden cella egy kristályos szerkezetet alkot. Ma a monokristályos napelemnek van a legjobb hatásfoka, 15-17% körül. A szórt fényt kevésbé, a közvetlen napfényt jobban képes hasznosítani. Élettartama megközelítőleg 30 év.

Polykristályos napelem:

A polykristályos napelemet is több cella alkotja, de ez cellánként inhomogén megjelenésű, kékes árnyalatú kristályokból áll. Ránézésre olyan, mintha szilánkosra törték volna. Hatásfoka 10-13% között mozog, élettartama kb. 25 év.

Mivel sok, különböző területen használnak ma már napelemeket, léteznek speciális napelemek is. Például olyanok, amelyek néhány mm vékony nemesacél lapra vannak laminálva, lépésálóak és hajlékonyak; mozgó járműveken használják ezeket. Általában ezeknek a napelemeknek a teljesítménye nem haladja meg az 50 Wattot, merev és szilárd eloxált alumíniumkeretbe vannak foglalva, aminek köszönhetően két négyzetméteres felületet lehet velük kialakítani, ami 250 Watt teljesítmény leadására képes.

Napelemes rendszerek: klikk ide.