Keresés

Pályázatok

Van jobb ötletünk!

 

napkolektor-napelem-energiaárak

Hírlevél

Facebook

joomla template

A napelemek teljesítménye és hatásfoka

A napelemek teljesítménye változó típusonként és gyártónként. A napelemek csúcsteljesítményt Wp-vel, azaz Watt peak-kel jelölik. Ez fejezi ki, hogy a napelem mekkora maximális leadott teljesítményre képes.
Általánosságban 1 kW beépített teljesítményhez 4-5 napelemre van szükség. Ez hazánk természeti adottságai mellett, éves szinten nagyjából 1200 kWh energia megtermelését teszi lehetővé. Ez nagyban függ a napelem  tájolásától és dőlésszögétől: legideálisabb a déli tájolás 30°-os dőlésszöggel. Abban az esetben, ha tudjuk, mennyi villamosenergiát fogyasztunk évente (ezt számláinkról tudjuk ellenőrizni) ki tudjuk számolni, mennyi napelem kellene energiaszükségeltünk fedezésére.
A hatásfok tekintetében az amorf napelemeket, a polykristályos és a monokristályos napelemek követik . Az egyes napelemek típusai között gyártónként is van különbség a hatásfokban, de általánosságban az amorf napelem 5-8 % -ban, a polykristályos napelem 13-14%-ban, a monokristályos napelem 16-18%-ban  tudja a napsugárzást hasznosítani. Cellánként vizsgálva a hatásfok lehet 20 %-os is. De akkor mi okozza a veszteséget? A napelem celláinak összekötésénél és a kivezetéseknél használt technikák. Létezik olyan napcella, ahol ötvözik a monokristályos és a vékonyfilmes vagy amorf felépítést, ezáltal 18%-os hatásfokot érnek el.
A vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy ha kevés hely áll rendelkezésünkre napelemek telepítésére, akkor érdemes a lehető legnagyobb hatásfokút megvásárolni, míg ha sok helyünk van,  választhatunk kisebb hatásfokú napelemből többet ugyanazért a teljesítményért, és olcsóbban szerezhetjük be. A nagyobb energianyerést elősegítendő, léteznek hatásfoknövelő napkövető napelem rendszerek és állványok. Egy ilyen megoldással akár 10-12%-os éves hatásfok javulást is elérhető. A hatásfok hőmérsékletfüggő is, nyáron, amikor a napelem felület magasabb hőmérsékletű a hatásfok csökken, télen, a hidegben jobb a hatásfok, ám ilyenkor kevesebb fény éri a napelemeket. A hatásfok különbségek miatt nem kell aggódnunk, a gyári adatokat általában a hatásfok különbség figyelembevételével adják meg a gyártók.